Volksdans, internationale folklore en folk
Tanats vzw zet zich in voor internationale volksdans, internationale folklore en folk. Wat verstaan wij onder deze termen?

> Internationale volksdans:
Volksdansen zijn dansen gebaseerd op etnische muziek uit diverse landen. Het zijn heel vaak kring-en reidansen, maar kunnen ook parendansen zijn. Volksdansen kunnen zowel heel traditionele dansen zijn, maar ook moderne choreografieën.
Traditionele dansen worden meestal van generatie op generatie doorgegeven en zijn eenvoudig en staan open voor improvisatie. De volksdansen die wij in België traditioneel noemen, werden in veel gevallen echter door choreografen in een bepaalde vorm gegoten. Dansen uit de Balkan zijn hier een goed voorbeeld van.
Andere volksdansen zijn dan weer pure choreografieën op leuke muziek met passenmateriaal die her en der gevonden worden.
Soms wordt ook gesproken over werelddans. Wel, internationale volksdans raakt hier aan maar is niet hetzelfde. Bij werelddans zal het accent veel meer liggen op dansen uit Afrika, Latijns-Amerika, India en andere exotische landen. Bij internationale volksdans wordt dit soms ook aangeraakt, maar de meeste dansen komen wel uit de Balkan, West-Europa en Israël.
Uiteindelijk zijn de volksdansers zelf over het algemeen hier niet zo mee bezig. Ten slotte draait het in de volksdansengroepen vooral om het plezier om samen te dansen. Waar die dans nu precies vandaan komt en wat een bepaalde passencombinatie betekent, is een leuk weetje en scherpt onze culturele bagage aan, maar dit is niet het belangrijkste. Beweging, plezier, samenkomen, samen dansen staat voorop.

> Internationale folklore:
Folklore bestaat uit veel meer dan volksdans alleen: het gaat ook over kledij, voeding, gebruiken, tradities, huizenbouw, landbouw, feesten,… In onze dansgroepen zijn we over het algemeen enkel bezig met de volksdans zelf. Af en toe wordt eens wat meer uitleg gegeven over de folkloristische achtergrond.
Tijdens cursussen die gespecialiseerd zijn op een bepaalde streek, leer je wel meer over deze achtergrond.

> Folk:
Folk kun je eigenlijk de volksdans van bij ons noemen. Er worden dus ook choreografieën en muziek beoefent die geïnspireerd zijn op traditie. Net als in andere landen is ook onze folkmuziek constant in volle evolutie. Folkmuziek van nu, klinkt niet meer zoals folkmuziek uit de 19de eeuw. Ook de dansen evolueren door de jaren heen.
Een avondje folk wordt gezien als een uitgaansavond (als zou je naar een discotheek gaan, maar dan met live folkmuziek). Improvisatie in dans en muziek is belangrijk. De invloeden komen van België (polka), Engeland (jig, tovercirkel), Frankrijk (bourree, scottisch) en Bretagne (andro, hanterdro, tricot, gavotte, kost’ar choat).
Binnen Tanats vzw promoten we folk tijdens ons jaarlijkse folkbal. Vooral jongeren uit de dansgroepen hebben hier het initiatief toe genomen.

Tanats vzw

Voor méér volksdans in West-Vlaanderen!

Over Tanats vzw - Volksdans - Links - Contact - Sitemap - © 2010 Tanats vzw
Mali
't Wieltje
Choronde
Hora Brugge